Puterea imaginatiei

Acordă o notă articolului
(1 votează)

Cu cativa ani in urma, am trecut pe la un prieten de-al meu din Chicago. Fiul lui incerca sa intre in echipa de baseball a liceului, dar ii era teama ca n-o sa reuseasca, pentru ca nu era foarte bun la lovituri. Am lucrat cu baiatul cam o ora, folosind diferite tehnici de antrenament. In cele din urma am gasit solutia!

In timpul pregatirii, baiatul a descoperit ca lovea cel mai bine mingea atunci cand isi imagina o pata micuta pe mingea de baseball, si cand tintea cu bata fixand mai degraba acest semn, decat mingea in sine. Acest lucru ii oferea concentrarea maxima de care avea nevoie pentru a intra in legatura directa, in conexiune directa cu mingea. Era aici si acum, mintea sa era limpede...

Poate parea lipsit de importanta, dar acest mic truc, acest mic detaliu in antrenamentul sau, a avut asupra baiatului un effect uimitor! In baseball, media de viteza a loviturilor se situeaza undeva intre 250 si 300. Dar, de-a lungul celor 10 jocuri ale sezonului, pustiul a realizat 800! Nu numai ca a devenit membru al echipei, dar a fost numit si cel mai bun jucator, atat al echipei, cat si al ligii in acel an.

Asadar, intr-o singura sesiune de numai o ora, am reusit sa identificam o tehnica prin care baietelul a devenit “un geniu” al baseball-ului. Nu l-am mai vazut pe baiat decat la mult timp dupa aceea. Juca baseball in continuare si si-a adus aminte foarte clar de ora aceea de pregatire care i-a marcat intreaga cariera sportiva, si probabil intreaga fiinta: modul de gandire, de concentrare, de raportare, de invatare samd. Vedeti cat de mult conteaza micile detalii ? Smile

Este foarte usor sa argumentezi ca baiatul trebuie sa fi fost talentat dintotdeauna. Sunt convins ca asa este, dar cand l-am intalnit eu, nu prezenta nici un semn ca ar fi astfel.Dupa toate standardele obisnuite, era destinat esecului. Numai atunci cand a descoperit trucul cu micul semn, talentele sale latente, abilitatile sale, au fost catalizate!

De fapt noi toti avem talente ascunse, deseori in domeniile la care nici nu ne gandim. Studiul, exercitiul si munca sustinuta, le pot scoate la suprafata! Dar daca dorim sa descatusam intreaga putere a geniului nostrum, trebuie sa gasim mai intai catalizatorul crucial, trucul acela simplu sau intuitia care sa concentreze la un loc corpul, simturile si mintea.

Eu numesc acest catalizator FACTORUL Einstein.

Studii de ultima ora arata ca extraordinarele realizari ale celebrilor ganditori ai umanitatii ar fi mai degraba un rezultat al antrenamentului sistematic al mintii, decat al superioritatii genetice. Invata sa iti antrenezi mintea, sa ajungi la performante uimitoare ce au la baza dezvoltarea anumitor aptitudini: memoria, perspicacitatea, coeficientul de inteligenta, capacitatea de asimilare, puterea imaginatiei!

...si cand ne gandim ca antrenamentul cu baietelul este un foarte mic exemplu de exercitiul al mintii, mai concret, al puterii imaginatiei...

 

Nota: din cartea "Factorul Einstein" Win Wenger & Richard Poe

sus