Asculta-ti corpul

Acordă o notă articolului
(4 voturi)

Un calugar zen se pregatea sa vorbeasca in piata mare a satului. Isi compusese cu grija discursul si se pregatea sa citeasca, cand o pala brusca de vant a facut sa-i zboare foile in crengile unui lamai. Luat prin surprindere, incapabil sa-si gaseasca sirul predicii, a zis:

- Prieteni, iata in rezumat ce voiam sa va spun. Cand mi-e foame, mananc; cand mi-e somn, dorm!
- Dar nu toata lumea face asa maestre? a intrebat cineva din multime.
- Nu! Nu in acelasi fel!
- De ce, maestre?
- Cand oamenii mananca, se gandesc la o mie de lucruri; cand adorm, se gandesc la problemele lor. Iata de ce nu fac la fel ca mine!
Si calugarul a coborat in mijlocul lor, a primit darurile, iar celor care inca ii mai puneau intrebari, le raspundea:
- Detaliile le veti gasi in crengile lamaiului....

 

Corpul tau este atat de minunat incat stie exact de ce are nevoie si cand trebuie sa isi manifeste aceasta nevoie. Corpul este format din cinci elemente esentiale, sase elemente nutritive. Este compus din apa, proteine, vitamine, glucide (zaharuri si carbohidrati), lipide (grasimi esentiale) si minerale.

Astfel, de fiecare data cand corpul este lipsit de unul sau mai multe dintre aceste elemente esentiale, ii trimite creierului tau un mesaj pentru a-i semnala acest lucru. Atunci creierul iti comanda pofta de a manca ceva care sa acopere acea lipsa.

Asadar, nu ai de ce sa iti faci griji cu privire la alegerea mancarii si la momentul potrivit pentru a o consuma. Asculta-ti corpul, este cel mai bun prieten al tau, fii atent la semnele fine pe care el ti le transmite (el asa iti vorbeste!), si vei sti exact cand iti este foame si nu pofta, ce anume vrei sa mananci sau bei. Este inutil sa iti hranesti corpul daca el nu iti cere: ii dai de lucru inutil, in plus energia ta vitala scade si te simti greu.

Corpurile oamenilor difera in functie de multi parametri: genetica, modul de crestere si dezvoltare, alimentatie. Ajungem astfel sa avem dimensiuni diferite, musculatura diferita, organe interne diferite, structura osoasa diferita. In plus, unii dintre noi suntem activi si consumam multa energie, iar altii sunt mai comozi. De ce sa bei 2 litri de lichide pentru ca asa spune medicul? De ce sa mananci un pranz copios daca apoi te duci si stai pe scaun, in fata unui calculator, fara sa consumi energia generata? Unde crezi ca vei ajunge? Corpul te va intreba: “Ok, tu imi dai mie de lucru, si eu lucrez din greu pentru tine, dar tu ce faci pentru mine?”

In afara de alimentatie corecta si adaptata stilului nostru de viata, corpul nostru fizic - pentru ca despre el am vorbit mai mult aici, are nevoie de miscare! Faceti sport! astfel veti manca bine, sanatos, si veti dormi bine! Corpul va va multumi pentru ca ii dati ceea ce va cere. Ascultati-va corpul si traiti in armonie cu el!

 

Sursa: "Asculta-ti corpul, prietenul tau cel mai bun", Lise Bourbeau

Nota: pe langa corpul fizic, Lise Bourbeau identifica in cartea sa si corpul mental, emotional si spiritual.

sus